keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

"Elämä kuin bolero" - La vida como un bolero" - ex Libris...

"Elämä kuin bolero", Rubén Pons, Siltala, 2014,256 s., käsikirjoituksesta suomentanut Sari Selander.

"Rubén Pons (s. 1965) on kotoisin Havannasta. Hän opiskeli musiikkia ja kasvatustieteitä ja valmistui historian maisteriksi Havannan yliopistosta. Valmistumisensa jälkeen Pons työskenteli toimittajana ja taittajana Kuuban kommunistisen puolueen pää-äänenkannattajassa Granmassa kymmenen vuoden ajan. Pons on asunut Kuuban lisäksi Meksikossa, Tanskassa ja Australiassa. Suomeen hän muutti vuonna 1999 ja on sittemmin työskennellyt espanjan kielen opettajana, varastomiehenä, postinkantajana sekä baarimikkona. Nykyisin hän asuu Vantaalla ja toimii henkilökohtaisena avustajana palvelutalossa." (Kustantaja)

"Kukaan ei valitse syntymäpaikkaansa kuten ei myöskään sitä, miten ja milloin syntyy, ja minä en sattunut syntymään vaatimattomaan työläiskotiin, kuten kaikki minun kanssani samana vuonna 1965 syntyneet kuubalaiset väittävät syntyneensä, oli se sitten totta tai ei. Nämä omaelämänkerrat olivat suora heijastus tietystä aikakaudesta, jolloin valtio yritti panna meidät kaikki samalle viivalle. Kaikilla meillä oli samat lähtökohdat ja kaikkiin sovellettiin samaa keppiä. Kaikki keksittiin Kuubassa uudelleen: elämäntarinamme, historia, maailma." (Prologi)

"Rubén Ponsin elämäntarina on moneen suuntaan kurottava, valloittavan hauska ja surrealistinen kertomus suoraan sosialismin sisäpiiristä. Elämä on kuin bolero – herkkää melankoliaa ja kiihkeää rakkautta." (Kirjan lievelehti)

Eletään Batistan aikakautta, kunnes Partahemmo ottaa vallan, on Che ja kaoottinen vallankumous sekä sen jälkeinen hirmuvalta. On monikansallisia isovanhempia, Kuuban sykkivät rytmit, värikylläisyys ja kaikesta huolimatta tai ehkä juuri kaiken tuon vuoksi: pulppuava elämänilo ja Cohibat... Tästä kaikesta syntyy riemastuttava, ilkikurinen ja satiirinomainen pikavisiitti ja kurkistus Kuubaan yhdistyneenä monivaiheiseen, moninaista nähneen ja kokeneen Ponsin elämäntarinaan. Kerrassaan mielenkiintoista, huumoripitoista, lennokasta ja elävää kerrontaa,
joka tempaisi mukaansa. Loppurupeaman Suomi-osio sopeutumiskipristelyineen ja oman viiteryhmän tärkeyden korostamisineen on vielä kelvollinen, mutta avioliiton rapautumisen retostelu ja petipyrähtelyt kokonaistarinaan ja sen tasoon nähden kliseisen latistavia ja tarpeettomasti venytettyjä... Kaiken kaikkiaan: ehdottomasti lukemisen väärtti teos!!

Sen kunniaksi, Kuuban lahja maailmalle ja meille vannoutuneille Buena Vista Social Clubin ihailijoille:





Chan chan:

2 kommenttia:

  1. Ihanaa musiikkia, meni ihan jalan alle :)
    Mielenkiintoinen kirja. Luulin kirjaa dekkariksi, kun siinä oli pyssyn kuva kannessa. Ihan kivalta kuulostava elämänkerta.

    VastaaPoista
  2. Mai! Mukavaa, että kutitti tossunpohjissa:) Läpikotaisin hyväntuulista soitantaa, vanhat herrat Ferrer & Segundo vetävät tältä tytöltä joka kerta maton jalkojen alta, Omaraa unohtamati; ehdotonta genren numero unoa! Wim Wenders on ohjannut 2000 Buena Vistasta elämänkerrallisen dokkarin, joka löytyy myös DVD:nä.

    VastaaPoista