maanantai 8. kesäkuuta 2015

"Vastaus on Intia" - ex Libris...

"Vastaus on Intia", Tommi Nieminen, HS Kirjat, 2015, 351 s.

Vastaus on Intia"Jos vastaus on Intia, niin mikä onkaan kysymys?

Niitä on paljon:
Mikä maa on maailman suurin demokratia?
Mikä rutiköyhä kehitysmaa lähetti vuonna 2014 luotaimen Marsiin?
Missä maassa järjestetään yli sadan miljoonan ihmisen pyhiinvaellus,
joka kestää 54 vuorokautta?
Minkä maan alueella on syntynyt kolme maailmanuskontoa?
Minkä maan suosituin ihminen on kriketinpelaaja Sachin Tendulkar?
Missä maassa on yli 3 000 kastiryhmää ja puhutaan satoja kieliä?
Missä maassa on yli puoli miljardia alle 25-vuotiasta?
Mikä maa aikoo nousta seuraavina vuosikymmeninä supervallaksi?

Tommi Nieminen oli Helsingin sanomien kirjeenvaihtajana Delhissä vuosina 2010 - 2011.
Hänen reportaasi- ja tietokirjansa kertoo nousevasta talouden ja politiikan mahdista,
1,25 miljardin asukkaan Intiasta." (Kirjan takakansi)

Kirja on tyhjentävä ja selkeäjaotteinen sisältäen kymmenen eri lukua mm." Kashmirista Keralaan - matka halki 29 osavaltion, Intia ennen - Intian historia vuodesta 1947, Hindunationalismi - Intian vanha dieselmoottori, 814 miljoonaa äänioikeutettua - maailmanhistorian mahtavimmat vaalit keväällä 2014 ja Uusi sukupolvi - yli 600 miljoonaa nuorta muuttaa Intian ja maailman".

Intiassa kaikki on suurta tai vielä suurempaa: se on pinta-alaltaan noin 10 x Suomen kokoinen, asukkaita keväällä 2015 1,25 miljardia jne. Ei siis ole ihme, että näissä mittasuhteissa myös laskentatapa on erilainen: isot lukumäärät lasketaan lakheina eli satoinatuhansina, ja oikein isoista lukusanoista käytetään usein lukusanaa crore, joka tarkoittaa kymmentä miljonaa.
Niinpä osavaltio Uttar Pradeshin 215 miljoonaisen asukasluvun (itsenäisenä valtiona se olisi asukasluvultaan maailman viidenneksi suurin) voidaan näppärästi ilmoittaa olevan 21,5 crorea.
(s. 45)

"Ennustaminen on vaikeaa, etenkin tulevaisuuden", Niels Bohrin slogan, jota teoksessakin siteerataan. Tämä tuhti andektootein höystetty ja  kompakti tietopakkaus takaa mielenkiinnon ylläpitävän, kokonaisvaltaisen lukukokemuksen Intiasta, jolla eräänlaisena sulatusuunina  saattaa olla suuri tulevaisuus edessään ja painava sanansa sanottavanaan globaalissa talous- ja voimapolitiikassa, mikäli se onnistuu ratkaisemaan monet ongelmansa, jotka nekin tietty suuressa maassa ovat suurta kokoluokkaa, alkaen ikiaikaisesta kastijärjestelmästä...

Kutinan ja kiinnostuksen Intiaa kohtaan minussa herätti jo tyttöikäisenä Pulizer-palkitun
Luis Bromfieldin (1896-1956) kolminiteinen Ranchipuriin sijoittuva kirjasarja "Sateet tulivat, romaani Intiasta", Otava, 1959 (ensisuomennos 1940)  / "The Rains came" (1937). Hindulaisuuteen perehtyminen oli jälleensyntymisineen ja karman lakeineen  tärkeä osa nuoruuden hengellistä etsiskelyä ja harhailua. Haahuilut jäivät, mutta Intia säilyi.  Aina siitä pitäen tämä runsaudensarvi on kutkuttanut mielikuvitusta, ollut matkahaaveena ja ylläpitänyt maan kehityksen uutisseurantaa ns. toisella silmällä.

Teoksessa ilahdutti & kiehtoi etenkin  Niemisen omakohtainen, persoonallinen ja anekdootteja viljelevä tarinanomainen ote, joka ei toteutunut faktojen tai kerronnan sujuvuuden kustannuksella, vaan vaivihkaa tempasi lukijana kansakulkijaksi huimalle  tietopakettimatkalle Intiaan!


Kyydissä mukana:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti