lauantai 2. heinäkuuta 2016

Arne Nevanlinna: "Isän maa" - ex Libris...


"Isän maa. Sukukertomuksia kolmekymmentäluvun Suomesta", Arne Nevanlinna, Kustannusosakeyhtiö Siltala, pokkari 2016, 195 s. Ensipainos 1994.

"Professori Arne Nevanlinna (s. 1925) kuuluu vanhaan sivistyssukuun. Vuoteen 1906 Neoviuksina tunnetut Nevanlinnat ovat vaikuttaneet näkyvillä paikoilla maamme tiede-, kulttuuri- ja talouselämässä. Arnen isä
Rolf Nevanlinna (1895-1980) työskenteli Helsingin yliopistossa matematiikan professorina ja rehtorina, Zurichin yliopiston professorina, Suomen Akatemian jäsenenä sekä Turun yliopiston kanslerina.

Muistikuvissaan Arne Nevanlinna loihtii eloon kolmekymmentäluvun Helsingin.  Hänen itseironisen tyylinsä välityksellä saamme tutustua sivistyneistön elämäntapoihin ja tottumuksiin, kesänviettoon huviloilla ja kartanoissa, oppineisiin perhetuttaviin - suomalaistuvan yläluokan maailma näyttäytyy kirjan sivuilla kaikessa huvittavassa itseriittoisuudessaan. Perheeseen kuuluivat Arnen lisäksi veljet Kai ja Harri, sisar Sylvi, isä Rolf ja Mary-äiti sekä jatkuvasti vaihtuvat kotiapulaiset. Arne Nevanlinnan tyylissä ei ole merkkiäkään muistelmia niin usein vaivaavasta omahyväisestä jälkiviisaudesta. Kainostelematta ja paikoitellen kuolettavan hauskasti hän kertoo kulttuurikodin elämästä nähtynä sekä koulupojan lahjomattomien silmien läpi että tämän päivän perspektiivistä. Isän maat toimii paitsi elävänä johdatuksena kulttuurisukuun myös kiintoisana katsauksena 30-luvun Suomeen."( Takakansi)

Nevanlinnan tuotannon ironianpilkkeisestä ja eksaktista kerronnasta olen aiemmin suuresti nauttinut mm :"Arne. Oman elämänsä kintereillä" ja "Pako" teosten myötä. Kun kesä on vilkkaan matkailun aikaa, piipahdin vaihteeksi aikamatkalla nauttien täysillä oppaan asiantuntemuksesta ja tekstin laadukkuudesta.

- Sivistynyt on suku, jonka jäsenet pitkällä aikavälillä ovat pysytelleet yhteiskunnan valtavirrassa, uskollisesti ja kyselemättä. Erittäin sivistyneeksi sukuja kutsutaan silloin, kun niiden arvoja aletaan omaksua alkuperäisen piirin ulkopuolella.

Eleganttia ja sievistelemätöntä jälkeä, joka aikaansaa lukijassa silkkaa myötäsukaisuutta.
Eleetön ja korostamaton kurkistus Helsingin sivistyneispiireihin tempaa lukijansa mukaan ilman tirkistelyn tuomaa vaivautuneisuutta. Kirjanen pitää sisällään hauskoja sisäpiirin anekdootteja, piirroksia sekä otoksia perhealbumista. Nevanlinnan ote pitää - kuten aina - ja teos tarjosi hilpeän ja kiintoisan lukukotvasen.

Aamuisella luontolenkillä makustelimme ensimustikat, ei vielä ihan kypsykät sekä bongasimme ujosti kurkistelevat iloisenkeltaiset kantarellit...

Komiata kesäpäivää & viikonloppuja:

4 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä! 1930-luvun porvariston eläm Helsingissä kiinnostaa, joten. Taidanpa hankkia...

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi ja ole hyvä! Tämä oli näin stadin friidulle myös mieluisa kurkistus Helsingin historiaan tarjoiltuna takuuvarmaan nevanlinnalaiseen tapaan:)

    VastaaPoista
  3. Hankin juuri Nevanlinnan Marien kirjahyllyyn, tämä tuntuisi myös hyvin kiinnostavalta - mikrotason historia kun kiinnostaa minuakin kovasti! :)

    VastaaPoista
  4. Olin jotensakin myöhäisherännäinen Nevanlinnan suhteen, mutta ensi tuntuman jälkeen vannoutunut nevanlinnalainen. Hänellä on hyppysissään taito tuottaa tyylikästä tekstiä pieni ironinen välke silmänurkissaan oli sitten kyse fragmenteista tai kuten tässä suomalaisen yläluokan, kulttuurikodin ja Helsingin historiasta; ykkösluokkaa!

    VastaaPoista